Chiropractie

(ceiroprattw)

 

 

 

Frank Mulder en Peter van der Sluis

V4C


Inhoudsopgave

Inleiding

Chiropractie

De grondlegger

De achterliggende theorie

De behandeling van klachten

Duur en kosten

Welke chiropractor?

Onderzoek

Nawoord


Inleiding

 

Aan het einde van de negentiende eeuw werd het fundament gelegd voor een nieuwe alternatieve geneeswijze. Deze geneeswijze was anders dan de andere, omdat hij niet berustte op kruiden, medicijnen of het occulte. Enkele bewegingen van de hand zouden voldoende zijn om klachten in vele plaatsen van het lichaam te doen verdwijnen.

We hebben het nu over chiropractie. Wij vroegen ons af door wie het werd uitgevonden en waar de genezing op berust. In dit werkstuk zullen we proberen uit te leggen wat wij hebben gevonden over chiropractie. Aan het eind zullen we ook duidelijk maken hoe dit werkstuk tot stand is gekomen.

 


Chiropractie

Wat is het en hoe werkt het?

Het woord chiropractie is afgeleid van twee Griekse woorden: ceiroV (spreek uit: ‘cheiros’) en prattw (‘pratto’). Deze woorden betekenen respectievelijk ‘hand’ en ‘beoefenen’. Het woord chiropractie betekent dus letterlijk ‘met de hand beoefenen’.

De grondlegger

Zoals in de inleiding werd vermeld, is chiropractie ontstaan in het einde van de negentiende eeuw, om precies te zijn in 1895. De Amerikaan Daniel David Palmer, die leefde van 1844 tot 1913, heeft de grondslag gelegd voor deze geneeswijze. Hij heeft zijn theorie gebaseerd op die van Hippokrates (470-410 v. Chr., zie afbeelding rechts). Hij dacht dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gevonden kon worden.

De achterliggende theorie

Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen een centraal zenuwstelsel. Het wordt beschermd door de eerder genoemde wervelkolom. Als er nu iets verkeerd gaat met de wervelkolom zal ook het zenuwstelsel beïnvloed worden. De zenuwen doen hun werk niet meer goed, wat pijn veroorzaakt in verschillende delen van het lichaam. Door de wervelkolom weer recht te zetten zullen de zenuwen weer herstellen, en de klachten verdwijnen. Chiropractie gaat er dus van uit dat het lichaam zichzelf kan herstellen, als je hem maar een handje helpt. Storingen in het zenuwstelsel zullen namelijk tot gevolg hebben dat je weerstand afneemt, waardoor je ziek kunt worden. Door chiropractie zou dit kunnen worden voorkomen.

De behandeling van klachten

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Elke klacht vraagt namelijk om een andere behandeling. Bij het eerste bezoek wordt een dossier samengesteld met gegevens van de patiënt. Er wordt veel aandacht besteed aan de patiënt. Er wordt uitvoerig gevraagd naar de klachten van de patiënt en wat zijn medische voorgeschiedenis is. Ook worden röntgenfoto’s gemaakt als dat nodig is. Aan de hand van deze informatie wordt gekeken of een patiënt voor chiropractie in aanmerking komt, dus of het zal helpen tegen de klachten van de patiënt. Niet alle klachten kunnen namelijk worden behandeld. Als chiropractie niet zal helpen wordt de patiënt doorverwezen naar een andere specialist. De volgende klachten kunnen worden behandeld met chiropractie: klachten aan nek, bovenrug, lage rug, armen, benen en bekken. Ook blessures kunnen worden verholpen met deze geneeswijze.

Dat de mogelijkheden van chiropractie zo vele zijn, blijkt wel uit het feit dat het zelfs bij dieren toegepast kan worden!

Duur en kosten

Ook de duur van een behandeling is afhankelijk van welke patiënt het is en welke klacht hij heeft. Helaas is er ook geen pijl te trekken op de kosten. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden chiropractie namelijk wel, en andere niet. Ook hoeveel ze vergoeden is afhankelijk van welke maatschappij het is.

Welke chiropractor?

We hebben gemerkt dat het erg makkelijk is op Internet een chiropractor te vinden. Er bestaat een organisatie die zich speciaal richt op chiropractie, het NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie). Veel chiropractoren zijn bij deze organisatie aangesloten, aangegeven door het logo links. Door naar www.nca.nl te gaan kun je zo de juiste chiropractor in je buurt vinden. Het is belangrijk dat de chiropractor de juiste opleiding heeft genoten. Van tevoren moet een Vwo-opleiding zijn gevolgd en daarna een universitaire studie. De meeste chiropractoren hebben een opleiding gevolgd bij het Anglo-European College of Chiropractic (AECC, zie foto). Pas als hij deze opleiding heeft gevolgd weet je zeker dat je goed zit.

Onderzoek

Er loopt nog steeds onderzoek naar chiropractie. De meeste ‘research’-secties van websites zijn leeg, maar beloven gevuld te worden. Het gaat dan om de vraag hoe klachten het beste behandeld kunnen worden. Hopelijk zal er in de toekomst steeds meer bekend worden over chiropractie.

 


Nawoord

Chiropractie is een volwaardige geneeswijze. Vele klachten kunnen ermee worden behandeld. Wij hebben in dit werkstuk proberen uit te leggen wat de voordelen zijn van chiropractie en hoe het werkt. Bij het maken ervan hebben we voornamelijk de volgende bronnen gebruikt:

Deze sites hebben we gevonden via www.startpagina.nl. Verder hebben we ook gezocht met Google (www.google.com) naar andere sites, maar die gaven niet veel informatie. Wel hebben we enkele plaatjes daarvandaan gehaald. De wetenswaardigheid dat chiropractie ook bij dieren toegepast kan worden hebben we gehaald uit de Ontwaakt! van 1988, 8 januari, bladzijde 29. Dit is wat het tijdschrift daarover zegt:

Chiropractors voor dieren

Een groeiend aantal chiropractors behandelt naast mensen ook dieren, bericht The Wall Street Journal. „Sommige chiropractors behandelen in hun praktijk nu uitsluitend dieren, en er zijn onder hen enkelen die daarbij tevens dierenarts zijn." Hoewel de dierenchiropractors niet overal bijval oogsten, zeggen zij resultaten te hebben geboekt waar dierenartsen met traditionele behandelingsmethoden geen succes hadden. Tot de aldus behandelde dieren behoren paarden, lama’s, katten, honden en parkieten. Wegens de kleine of, vaker nog, zware botten, moesten nieuwe technieken worden ontwikkeld. „Enkele chiropractors plaatsen een gecapitonneerd plankje van 5 bij 10 centimeter tegen de botten van een groot dier en geven daarop flinke klappen met een houten hamer", aldus de Journal.

De planning voor het maken van dit werkstuk was niet erg moeilijk. We wilden eerst informatie zoeken op Internet, kijken welke informatie we konden gebruiken en dan het werkstuk schrijven. In de tabel op de volgende bladzijde is te zien wanneer we wat gedaan hebben.

 

Datum

Activiteit

15-1

Tweetal gevormd; informatie opgezocht op Internet

16-1

Informatie gezocht, inleiding geschreven

18-1

Inleiding verbeterd, begonnen met hoofdtekst

21-1

Vervolg hoofdtekst

23-1

Hoofdtekst bijna af

24-1

Laatste hand gelegd aan hoofdtekst

25-1

Nawoord geschreven

 

Helaas was Peter vaak ziek in de dagen dat we wilden werken aan de opdracht. Daarom heeft Frank het merendeel van het werk gedaan. Nog een ‘probleem’ was dat Frank thuis zijn computer niet kon gebruiken, en dus op school het werk moest doen. Op 24-1 haperde de diskette even, waardoor we bijna dachten dat al het werk dat Frank had gedaan verloren was gegaan. Dit is gelukkig weer goed gekomen.

Ondanks tegenvallers zijn we blij met het resultaat en we hopen dat u genoten heeft van onze uiteenzetting.

[Terug naar home]